Moderní depozitář krajské knihovny nabízí dostatek prostoru pro uložení knih a dokumentů

Moderní depozitář krajské knihovny nabízí dostatek prostoru pro uložení knih a dokumentů

Moderní depozitář krajské knihovny nabízí dostatek prostoru pro uložení knih a dokumentů

Karlovy Vary (2. 9. 2021) Uchovat a zpřístupnit knihovní fond a dokumenty v psané, tištěné i digitální formě umožní do budoucna nový, účelně vybavený depozitář Krajské knihovny Karlovy Vary. Po dokončení výstavby objektu v červnu letošního roku a po osazení pojízdného regálového systému byl depozitář v letních měsících vybaven nábytkem, informačními technologiemi, zařízením pro evidenci knižních svazků a vybavením restaurátorské dílny.

Podobu budovy depozitáře, kterou oživují nevšední barevné prvky, vytvořil architekt Miroslav Míka z Mariánských Lázní, samotnou stavbu provedla společnost Metrostav. „Náklady na výstavbu depozitáře činily 120,4 milionu korun včetně DPH, potřebné vybavení přišlo na necelých 16,5 milionu korun. Jednalo se hlavně o speciální pojízdné regály, které mají 22 kilometrů úložných polic, ale také software a hardware pro ukládání dat a další zařízení. Depozitář tak bez problému pojme knihovní fond, který by jinak krajská knihovna neměla kam dát, navíc zde bude zajištěna ochrana těch nejvzácnějších dokumentů. Pro návštěvníky může být zajímavá možnost využít badatelnu, kde knihovna v budoucnu chystá přednášky i další akce,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek s tím, že na projekt kraj získal dotaci ve výši téměř 105 milionů korun prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu.

„Nový depozitář nám dává další možnosti, jak využít stávající prostory a nabídnout komfortnější služby. Chtěli bychom rozšířit volný výběr literatury tak, aby čtenáři měli lepší přístup ke knihám a měli všechny atraktivní tituly přímo na očích. Konečně máme i důstojné zázemí pro literární pozůstalost Vlasty Chramostové, kterou se nám podařilo získat začátkem roku 2019 a postupně ji zpřístupníme veřejnosti. Budova je navíc navržena opravdu velkoryse. Místo pro ukládání archivních materiálů bude stačit minimálně na dvacet let,“ dodal ředitel Krajské knihovny Karlovy Vary Vratislav Emler.

Práce spojené s výstavbou budovy začaly v listopadu 2019. Společnost Metrostav předala stavbu ve smluvních termínech, a to i za nepříznivé situace, která panovala při covidových opatřeních, a také při absenci některých materiálů na trhu. „Jedná se o zajímavou a pro náš region významnou stavbu, která je dokončena v tomto roce, kdy Metrostav slaví 50 let existence,“ uvedl za zhotovitele ředitel divize 9 Martin Sirotek.

V okolí depozitáře jsou k dispozici nová parkoviště a došlo i na výsadbu zeleně. Veřejnosti se nový depozitář představí během dne otevřených dveří krajského areálu s názvem „Kraj dokořán“, který se koná v pátek 3. září 2021.