ŽENA

Vernisáž výstavy Zuzany Kořistkové.

ŽENA

Výstava
Pro: Všichni
Vstupné: zdarma
Místo: Hlavní budova Dvory - kavárna
Datum: 20.01.2015 09:00 - 17:00
/akce/zena-a2275.htm
Text

Zuzana Kořistková

Zuzana se narodila v Karlových Varech. Její matka pracovala v návrhářském středisku Karlovarského porcelánu a Zuzana byla ovlivněna tímto prostředím.

V USA, kde dokončila svá studia na Stony Brook University ve státě New York, měla možnost studovat umění a kritiku umění pod vedením Prof. Donalda Kuspita, který je jedním z předních uměleckých kritiků v USA a keramiku studovala u vynikající newyorské keramičky Prof. Tobi Buonagurio.

Ve Vídni se připojila ke skupině keramiků, kolem Otakara Slívy, kteří pálili RAKU a ANAGAMA technikou, což jsou dvě staré japonské techniky. Raku technika byla původně používána v Japonsku k výrobě čajových šálků, které se používají při čajové ceremonii.

Každý kus raku keramiky je nejprve přežehnut, a potom glazován a rychle pálen v jednoduché plynové peci. Teplota v peci je kolem 1.100 C. Keramik vytáhne hořící kus z pece a vloží ho do redukční nádoby, na jejímž dně jsou piliny, seno, nebo sláma, které se okamžitě vznítí. Redukční nádoba s hořícím kusem je pak uzavřena, a keramika zvolna chladne bez přístupu kyslíku. Kouř a nedostatek kyslíku, spolu s glazurou, vytvoří barevnou kombinaci, jež může mít tóny zemité, ale i duhové nebo kovově lesklé. Říká se, že umělec může ovlivnit 50 procent barevného odstínu a zbylých 50 procent ovlivní Budha. Umělec má být pokorný a šťastný z výsledku, který mu náhoda přinesla.

Hlavním Zuzaniným tématem je lidské tělo. Snaží se zachytit pohyb, aby vyjádřila touhu, vzrušení, smutek, radost, lásku.

 


Novinky na e-mail