Krása knižních vazeb

Výstava nejlepších prací ze čtvrté archivní knihvazačské soutěžní přehlídky 2015 v Třeboni.

Krása knižních vazeb

Výstava
Pro: Všichni
Vstupné: zdarma
Místo: Hlavní budova Dvory - půjčovna
Datum: 06.01.2016 09:00 - 19:00
/akce/krasa-kniznich-vazeb-a3967.htm
Text

Čtvrtou archivní knihvazačskou soutěžní přehlídku v roce 2015 vyhlásil Státní oblastní archiv v Třeboni a Pobočka České informační společnosti při Národním archivu ve spolupráci s Jihočeským muzeem v Českých Budějovicích a Odborem archivní správy a spisové služby MV ČR.

Soutěžní přehlídka byla určena pro pracovníky a pracovnice archivů, kteří mají zkušenosti s knižní vazbou, dále pro profesionální knihařky a knihaře, věnující se umělecké knižní vazbě, a také pro studenty knižní vazby a restaurování.

Pro soutěž byla použita kniha s názvem Obrázky ze starých Budějovic. Je věnována letošnímu 750. výročí založení Českých Budějovic a jde o obrazovou knihu, která představuje kresby budějovického středoškolského učitele a nadaného kreslíře Friedricha Blumentritta (1879-1951),
na nichž je zachycená stará městská zástavba a dnes již neexistující budovy, zákoutí a dvorky Českých Budějovic. Kresby jsou pozoruhodné citem pro detail a přesnost jednotlivých objektů. Dnes jsou uložené v Jihočeském muzeu. Každá kresba je doplněna stručným textovým komentářem.

Všichni účastníci dostali po jednom výtisku soutěžní knihy, která byla pouze ve složených a neořezaných arších. Záleželo na každém konkrétním účastníkovi, jaký zvolili formát knihy a jakou podobu dali knižní vazbě, jakou použili techniku vazby, materiály atd.

Na výstavě jsou vystaveny oceněné knižní vazby doplněné o další nejzdařilejší díla.


Novinky na e-mail