Knihy a modely

Výstava modelů lodí, aut a letadel a modelářské literatury.

Knihy a modely

Výstava
Pro: Všichni
Vstupné: zdarma
Místo: Hlavní budova Dvory - centrální hala
Datum: 26.11.2016 09:00 - 15:00
/akce/knihy-a-modely-a5288.htm
Text

Výstava modelů lodí, aut a letadel a modelářské literatury.

Doprovodný program pro děti

12. 11. od 9:00 do 15:00 hodin
Ukázky práce modelářů

Děti si budou moci samy vyzkoušet sestavování modelů pod vedením zkušených modelářů.

Pořádáno ve spolupráci s firmou EDUARD Obrnice.

 

Tisková zpráva 3. 11. 2016

Miniaturní svět modelů v krajské knihovně

Tento týden byla v Krajské knihovně Karlovy Vary zahájena netradiční výstava s názvem „Knihy a modely“. Pro všechny malé i velké kluky, ale nejen pro ně, připravila knihovna ve spolupráci s modeláři našeho a plzeňského regionu výstavu modelů železnic, aut, lodí a letadel.

Návštěvníci si mohou prohlédnout například unikátní model hlídkové lodi z roku 1930 Prezident Masaryk, která je dlouhá 2 metry a je zmenšená oproti originálu v měřítku 1:25. V dějinách Československého státu se jednalo o největší vojenskou loď, která byla spuštěna na vodu řeky Dunaj v říjnu 1930. Tvůrce kopie této unikátní lodi naší historie, pan Martin Houska z Plzně, získal několik vyznaných modelářských ocenění. Například v roce 2010 na mistrovství České republiky kategorie C zlatou medaili za svou další loď HMS Mordaunt, která je v krajské knihovně také vystavena. HMS Mordaunt je anglická plachetnice z konce 17. století a zejména děti si při pohledu na ni jistě vybaví dobrodružné historické filmy, třeba slavné Piráty z Karibiku.

„Kromě velkých modelů lodí a letadel mohou návštěvníci vidět i opravdové miniaturní rarity. Například lodní modely ve skleněných lahvích či žárovkách nebo model železnice v zavařovacím hrnci či korpusu kytary.“ Uvedl ředitel knihovny Vratislav Emler, který se na výstavě podílel také jako jeden z vystavujících modelářů. Krom lodí z jeho dílny můžeme na výstavě obdivovat také práce modelářů Domu dětí a mládeže Karlovy Vary. Dalšími vystavujícími jsou Petr Votruba - Karlovy Vary, Miloš Šedivý – Cheb, Bohuslav Karban – Aš, Jan Mikač - Karlovy Vary a Adolf Rosenberg - Karlovy Vary.

Kromě desítky funkčních modelů, které mohou létat, plout a jezdit jsou na výstavě představeny i plastikové modely představující repliky skutečných letadel, lodí a aut.

Zájemci se zde také mohou seznámit s modelářskou literaturou z fondu Krajské knihovny Karlovy Vary a to nejen s nejrůznějšími monografiemi, ale také nejrůznějšími časopisy, věnovanými kouzelnému světu modelářství.

Výstava bude k vidění v otevírací době knihovny od pondělí do pátku 9:00 – 19:00 a v sobotu 9:00 - 15:00 hodin v centrální hale knihovny ve Dvorech až do konce listopadu.


Novinky na e-mail