GDPR

GDPR Informace o ochraně osobních údajů
v Krajské knihovně Karlovy Vary.
25. 5. 2018
 

GDPR

Informace o ochraně osobních údajů

Správcem osobních údajů uživatelů knihovny je Krajská knihovna Karlovy Vary (dále jen knihovna).

Knihovna zpracovává osobní údaje v souladu s Obecným nařízením o ochraně osobních údajů (EU) 2016/679, známém jako GDPR a na základě smlouvy o poskytování služeb, kterou s uživatelem uzavřela přijetím jeho přihlášky do knihovny.

Údaje jsou zpracovávány za účelem

  • ochrany majetku KK při půjčování dokumentů z fondu knihovny
  • poskytování kvalitních služeb uživatelům v co největším rozsahu
  • statistického hodnocení činnosti KK  
  • naplnění zákonných povinností
  • umožnění přístupu k internetu neregistrovaným uživatelům (jednorázová registrace)
  • registrace zájemců o účast ve vzdělávacích kurzech pořádaných KK

Kdo zpracovává osobní údaje

Osobní údaje uživatelů knihovny zpracovávají výhradně pracovníci knihovny, kteří jsou touto činností pověřeni a jsou k tomuto úkonu řádně instruováni. Osobní údaje registrovaných uživatelů předává knihovna dalším zpracovatelům v případě, že uživatel sám požádá o předání svých údajů, jestliže tak stanoví zákon nebo v případě ochrany práv knihovny při vymáhání dluhu.

Jaké údaje knihovna zpracovává a jak jsou chráněny

KK zpracovává základní a další osobní údaje registrovaného uživatele, jeho zákonného zástupce a ručitele, statistické údaje, údaje služební, údaje účetní a právní, a to v podobě listinné i elektronické.

Písemnosti jsou zabezpečeny obvyklými prostředky tak, aby byl zamezen přístup nepovolaných osob, přístup k elektronické evidenci je zabezpečen hesly.

Základní údaje žadatele o registraci – povinné údaje:

jméno a příjmení, datum narození, adresa trvalého pobytu, korespondenční adresa, je-li jiná než adresa trvalého pobytu

Další údaje - žadatel o registraci není povinen uvést:

e-mailová adresa, akademické tituly, další možná spojení na čtenáře (telefon, fax apod.)

Údaje ostatních uživatelů služeb knihovny, pokud jsou požadovány, jsou vždy přizpůsobeny účelu zpracování s důrazem na co nejmenší rozsah těchto údajů (přihlášky na akci knihovny apod., případně z důvodu jiného oprávněného zájmu, se kterým je uživatel vždy seznámen).

Údaje služební - údaje o provedených transakcích ve čtenářském kontě včetně místa a času transakce a jména obsluhujícího knihovníka.

Jsou to údaje zejména o

  • registraci a knihovním průkazu
  • provedení a ukončení absenční výpůjčky nebo prezenční výpůjčky z fondu a veškeré operace s tím související včetně upomínek
  • objednávce a rezervaci knihovní jednotky
  • přihlášení uživatele k počítačové síti a výpůjčnímu protokolu KK prostřednictvím veřejného elektronického katalogu, internetu
  • náhradě škody na vypůjčené knihovní jednotce

Údaje účetní jsou údaje o provedených peněžitých transakcích mezi uživatelem, případně ručitelem a KK, zejména o jejich účelu, místě, čase a dalších náležitostech podle § 11 odst. 1 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů.

Údaje právní jsou údaje o právních krocích, které KK učinila vůči uživateli či jeho ručiteli, který se ocitl v prodlení se splněním svého dluhu. Zejména jde o údaje, kdy a kterému veřejnému úřadu byl adresován návrh směřující k obraně práv KK a jak tento úřad o návrhu rozhodl.

Doba uchovávání osobních údajů

Knihovna uchovává osobní údaje registrovaných uživatelů po dobu registrace a dva roky poté. Během těchto dvou let má tak uživatel možnost si členství obnovit, aniž by přišel o historii svých výpůjček. Po uplynutí této doby údaje knihovna anonymizuje, což znamená, že smaže všechny údaje, na základě kterých je možné uživatele identifikovat, a zbylé údaje tak není možné k němu přiřadit. Tato pak knihovna využívá pro statistické účely.

Registrovaný uživatel může požádat o likvidaci svých osobních údajů, pokud nemá vůči knihovně žádný dluh a nepřeje si nadále využívat jejích služeb.

Registrovaný uživatel oznámí knihovně případné změny identifikačních a kontaktních osobních údajů bez zbytečného odkladu, může požádat o opravu nebo vymazání osobních údajů, které o něm knihovna zpracovává po prokázání čtenářské karty a platným osobním dokladem, a to osobně v knihovně u pracovníka centrálního pultu.

Práva uživatelů jako subjektů osobních údajů

Uživatel má právo na přístup k osobním údajům, jejich opravu nebo výmaz, popřípadě omezení zpracování, a právo vznést námitku proti zpracování.

Knihovna registrovanému uživateli na jeho žádost poskytne kopii zpracovávaných osobních údajů, případně umožní náhled do přihlášky čtenáře a dalších dokladů u ní uložených. 

Žádosti uživatelů týkající se ochrany osobních údajů knihovna vyřizuje bez zbytečného odkladu, nejpozději do jednoho měsíce od obdržení žádosti.

S podněty ohledně svých osobních údajů se obracejte na knihovnu: knihovna@knihovnakv.cz , tel. 354 222 800.

Dohled nad ochranou osobních údajů vykonává Úřad pro ochranu osobních údajů.

 

Otevírací doba

  • Hlavní budova Dvory

PO - PA    9:00 - 19:00
SO           9:00 - 15:00
NE     zavřeno        

telefon: 354 222 888
email: knihovna@knihovnakv.cz
IČO 70966206
mapa

  • Pobočka Lidická

PO - ČT  12:00 - 18:00
PA          10:00 - 12:30   
              13:00 - 15:00           
SO, NE   zavřeno      

telefon:  353 224 034
email: knihovna@knihovnakv.cz
mapa

leftBg /files/_cache/160x600-0-0-0/bimg/bimg_454/9a8733893a2d9d6a8834801dce52708c.jpeg 195 20 left 160 400 1 /sluzby/pro-skoly-p47.htm rightBg /files/_cache/160x600-0-0-0/bimg/bimg_533/4f543f3d6ceac36ea09adbf9387bfeec.jpeg 195 20 right 160 328 1 http://www.knihovnakv.cz/kluby-p48.htm