Mýty a fakta první republiky II

Přednášky PhDr. Jakuba Formánka na téma Mýty a fakta První republiky.

Mýty a fakta první republiky II

Přednáška
Pro: Všichni
Vstupné: 40 Kč
Místo: Hlavní budova Dvory - sál
Datum: 31.01.2017 17:00 - 19:00
/akce/vznik-a-zanik-statu-a5626.htm
Text

Mýty a fakta První republiky II.

1.      Vznik a zánik státu 31. 1.

Podívejme se na vlastní proces vzniku Československa a pokusme se analyzovat kořeny a myšlenky existence samostatného státu. Během přednášky srovnáme vznik ČSR s okolními státy a zároveň se také podíváme na otázku osudného roku 1938, kdy ČSR zanikla, a vytvořil se nový státní útvar, o kterém bude poslední přednáška z cyklu.

2.      Jeden stát – mnoho menšin 14. 2.

ČSR se vyznačovala velkým množství národnostních menšin, které se nacházeli od Aše až po Mukačevo. Jaká byla jejich práva? Povinnosti? Jaké bylo politické zastoupení menšin a jak moc se chovali státotvorně? Přednáška se pokusí objasnit nejvýznamnější aspekty a mezníky ve vývoji vztahu státu a menšin.

3.      Slovensko a Podkarpatská Rus 28. 2.

Československá republika byla tvořena nejen bývalými zeměmi Koruny české, ale také Slovenskem a Podkarpatskou Rusí. Jaký byl vztah, rovnost a práva těchto dvou částí tvořící jednotné Československo bude obsahem další přednášky.

4.      Neklidná republika – puče, vraždy, atentáty 14. 3.

Československá republika nejednou musela bojovat o svou vnitřní stabilitu, která byla narušována nejedním atentátem na významné představitele státu, ale zápasila také s pokusy o státní převrat či nemilosrdnými vraždami ve vysokých společenských kruzích. Přednáška seznámí posluchače s nejvýznamnějšími činy meziválečného Československa.

5.      Pokusy o záchranu – Druhá republika 28. 3.

Poslední přednáška z cyklu se bude věnovat překotnému dějinnému vývoji od Mnichovské zrady po vznik Protektorátu Čechy a Morava. O jaký státní útvar se jednalo a kdo jej řídil? Jaké bylo politické rozložení tehdejšího scény? Kdo se pokoušel republiku udržet a kdo jí naopak destabilizoval?

 


Novinky na e-mail