Srí Lanka - kýčovitě krásná

Přednáška Ivany Vejříkové.

Srí Lanka - kýčovitě krásná

Přednáška
Pro: Všichni
Vstupné: 40 Kč
Místo: Hlavní budova Dvory - sál
Datum: 16.05.2019 17:00 - 19:00
/akce/sri-lanka-kycovite-krasna-a9109.htm
Text

SRÍ LANKA, kýčovitě krásná

Srí Lanka je multikulturní země postižená v nedávné době řadou velkých katastrof, jako například občanskou válkou trvající dlouhých 26 let až do roku 2009, nebo ničivou ranou tsunami v roce 2004. V současné době je však Srí Lanka bezpečná a finančně dostupná tropická země, proto je stále oblíbenější mezi turisty z celého světa. Nejčastějšími lákadly jsou budhistické chrámy, čajové plantáže, písečné pláže nebo třeba národní parky plné slonů. Je to ale vše, co perla Indického oceánu, jak je Srí Lanka často nazývána, nabízí?

Pod její naleštěnou, na první pohled atraktivní svrchní vrstvou objevíte ten pravý šperk, který má snad ještě vyšší hodnotu. Zjistíte, že i knižním průvodcem opomíjená místa jsou půvabná a že místní obyvatelé ve vás mohou vidět pro ně exotické přátele, ne pouze továrnu na peníze. Na turisticky atraktivních místech zase vycítíte, že není všechno zlato, co se třpytí, a že pod překrásnou scenérií se může skrývat i cosi zkaženého. Po dobu našeho měsíčního putování napříč Srí Lankou jsme se věnovali především krásám místní přírody.

Nenechali jsme si však ujít jak některá nablýskaná lákadla, tak zapadlé kouty, kde o cizince nezavadíte.  Poznávali jsme je po svých, za pomoci přeplněných autobusů, na katamaránu, pod vodou i ze vzduchu díky dronu. Při naší cestě po Srí Lance jsme si uvědomili, že vše zlé je pro něco dobré, a tak i něco tak děsivého, jako je válka, může mít pozitivní dopad na zachování skutečně ryzího charakteru místních obyvatel v lokalitách válkou nejvíce postižených.

 


Novinky na e-mail