Městské divadlo Karlovy Vary 1886-2016.

Vernisáž výstavy ke 130. výročí otevření karlovarského městského divadla.

Městské divadlo Karlovy Vary 1886-2016.

Vernisáž
Pro: Všichni
Vstupné: zdarma
Místo: Hlavní budova Dvory - centrální hala
Datum: 02.05.2016 17:00 - 18:00
/akce/mestske-divadlo-karlovy-vary-1886-2016-a4486.htm
Text

Vernisáž výstavy ke 130. výročí otevření karlovarského městského divadla.

Součástí vernisáže je přednáška Milana Augustina na dané téma - sál Dvory.

Výstava přináší svědectví o počátcích divadla v Karlových Varech a jeho další bohaté historii. Pomocí dobových dokumentů, jako jsou stavební plány budovy a jejího technického vybavení, dobové fotografie exteriérů i interiérů divadla, divadelní programy a unikátní momentky z divadelních představení, si budou moci návštěvníci udělat konkrétní představu například o vývoji repertoáru městského divadla v různých historických souvislostech. Seznámí se podrobně s architektonickými prvky budovy divadla i jeho vnitřním vybavením.

Podrobně se výstava věnuje také vzácné malované oponě, vzešlé z malířského mistrovství trojice renomovaných vídeňských autorů bratří Gustava a Ernsta Klimtových a Franze Matsche.

Výstava přinese několik rarit a zajímavostí, které neměli možnost mnozí Karlovaráci dosud spatřit. „Karlovarské městské divadlo zapůjčilo ze svého inventáře několik divadelních kostýmů nebo například kasičku, která byla použita na sbírku v rámci benefičních akcí na obnovu budovy divadla v roce 1998. Magistrát města Karlovy Vary laskavě zapůjčil na výstavu unikátní artefakt, a sice historickou schránku ze zinkového plechu, nalezenou během rekonstrukčních prací v září 1998 pod vstupem do divadla, jež obsahovala celou řadu zajímavých dokumentů z doby výstavby budova divadla.

Originály těchto dokumentů zapůjčil pro výstavu Státní okresní archiv Karlovy Vary.

 


Novinky na e-mail