Kde končí svět

Výstava dětských výtvaných a literárních prací z projektu Kde končí svět 2017/2018.

Kde končí svět

Výstava
Pro: Všichni
Vstupné: zdarma
Místo: Hlavní budova Dvory - vstupní chodba
Datum: 23.05.2018 09:00 - 19:00
/akce/kde-konci-svet-a7703.htm
Text

Název: KDE KONČÍ SVĚT?
Pořadatel: Klub dětských knihoven Karlovarského kraje
Doplňující info: určeno pro žáky 2. – 9. tříd ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií
Termín výstavy: 10. 5. – 22. 6. 2018 vstupní chodba,
vernisáž 10. 5. v 16.00 v sále krajské knihovny

Projekt Klubu dětských knihoven SKIP KDE KONČÍ SVĚT? (nyní už jako bienále) vstoupil do jedenáctého ročníku.

A co nás čeká pojedenácté? Přestože v podtitulu tentokrát stojí „Já jsem tvůj člověk“, tématem k uchopení je ve skutečnosti ZVÍŘE. Anebo ještě lépe: vztah mě-člověka k obyvatelům živočišné říše.

Dospělí pojmenováním „zvíře“ obvykle označují buď jakéhokoliv živočicha, nebo živočicha na vyšším stupni vývoje, kromě člověka. Z pohledu filozofů potom zvířetem bývá taková živá bytost, co není ani člověkem, ani božstvem či jiným nadpřirozeným tvorem. Pro děti je to ale naštěstí mnohem jednodušší. „Máme rádi zvířata, zvířata, zvířata, protože jsou chlupatá a mají hebkou srst…“2 Nebo je milujeme z jiného důvodu?

Kde (a zda vůbec) končí svět zvířat a začíná svět lidí? Co máme společného se zvířaty a co nás odlišuje? Rozum a cit? Schopnost myslet, mluvit a učit se? Dovednost číst? Pamatovat si? Jsou lidé lepší než zvířata? Chová se člověk občas jako zvíře? Mazaný jako liška, pilný jako včela, pyšný jako páv, hladový jako vlk, tvrdohlavý jako mezek, tlustý a špinavý jako prase, věrný jako pes (nebo jako pes k podřízeným),slizký jako had, pomalý jako šnek, s pamětí jako slon? Krkavčí matka, mlsná koza, hloupá husa, anebo slepice? Chameleon či opice? Velké „zvíře“? Je člověk pánem tvorstva? Je zvíře němá tvář, nebo náš bratr jen o stupínek vývoje pod námi? Mají zvířata emoce? Mohou se učit, alespoň jednoduše myslet, dělat vědomá rozhodnutí? Mohou zvířata jednat jako lidé? (V bajkách od pánů Ezopa, La Fontaina, Krylova, Macourka nebo Žáčka určitě ano!) Kterých zvířat se bojíme a proč? Jsou některá zvířata zlá? A mají na rozdíl od člověka na výběr? Jak vypadá svět očima zvířat (vidí barvy jinak než člověk)?

Jak a kde žijí? Jak dlouho žijí? Čím se živí a jak se chrání? Jak vypadají a jak „mluví“? Jak se liší samec od samice? Jak se starají o mláďata? Jak pečujeme o zvířata my? Je přirozené zvířata jíst? Ukazovat je v cirkuse a v zoo? Chovat je v krutých podmínkách pro kožešinu (pro peníze)? Testovat na nich léky a kosmetické přípravky? Mají zvířata práva? Je dnes normální provozovat cestovní kancelář pro psy, psí a kočičí salon, hotel, zvířecí hřbitov? Platí, že „Vše v přírodě - každá květina, každý strom a každé zvíře nás může mnohému naučit“ (Eckhart Tolle),že „Člověk nese zodpovědnost za všechno, co kdy ochočil“ (Antonie de Saint-Exupéry)?

 

 


Novinky na e-mail