Jan Blažej Santini Aichel

Doprovodná přednáška k výstavě kolorovaných fotografií Václava Bodláka SANTINI.

Jan Blažej Santini Aichel

Přednáška
Pro: Všichni
Vstupné: 40 Kč
Místo: Hlavní budova Dvory - sál
Datum: 09.02.2017 17:00 - 19:00
/akce/jan-blazej-santini-aichel-a5717.htm
Text

Doprovodná přednáška k výstavě kolorovaných fotografií Václava Bodláka SANTINI.
Výstavu si mohou zájemci prohlédnout v půjčovně pro dospělé v 1. patře knihovny do 28. 2. 2017.

 

2017 - 340. výročí narození

Jan Blažej Santini-Aichel (3. února 1677 Praha – 7. prosince 1723 Praha) byl český barokní architekt italského původu, který se proslavil svým jedinečným stylem nazývaným barokní gotika.

Činnost a výsledky práce Jana Blažeje Santiniho-Aichela jsou neustále středem zvětšujícího se zájmu. Vedle odborníků, historiků umění a architektury i široká veřejnost vyhledává jeho stavby. Upoutávají pozoruhodným charakterem vnějších tvarů i zvláštností využití vnitřních prostorů pro světelné vyjádření a akustiku. Prezentuje i mnohá odvážná technická řešení. Jeho originální propracované architektonické návrhy představují velké klášterní komplexy, chrámy, kostely, kaple, velké i malé palácové stavby. Jeho dílo pomáhá mnohým pochopit rozpor českého baroka, kdy údajná doba "temna" je vlastně dobou skutečného, hmatatelného rozkvětu českého stavitelství, řemesla a umění.

Mistr až génius Jan Blažej Santini Aichel ve svých projektech předkládá prostřednictvím hlubokých znalosti matematiky, geometrie, numerologie a zanícenosti pro oživovanou katolickou věrouku, užitím židovské i křesťanské kabaly silné smyslové i duchovní naplnění prožitků. Za 23 let plodného projektantského působení navrhl téměř stovku sakrálních, palácových i hospodářských staveb. Pracoval pro četné významné i feudální hodnostáře. Prokázal vytříbený cit pro začlenění staveb do krajiny. Vytvářel a dotvářel prostory s vynikající akustikou a mimořádnou světelnou charakteristikou.

 


Novinky na e-mail